Poslední domov asijských lvů 1/2

24. října 2016 v 15:32 |  Současná příroda
RODNÝ LIST LVA ASIJSKÉHO
(Panthera leo persica)

Třída: Savci (Mammalia)
Řád: Šelmy (Carnivora)
Čeleď: kočkovití (Felidae)
Stav: Ohrožený
Velikost: Hmotnost až 230 kg, délka těla 140-250 cm, výška v kohoutku 100-120 cm
Rychlost pohybu: Na krátkou vzdálenost vyvine rychlost až 60 km/h.
Potrava: Masožravec - loví především velké obratlovce. Rád se ale přiživí i na úlovku jiných šelem. Dokáže spořádat 35-50 kg masa týdně.
Pohlavní dospělost: U samců 4 až 5 roků, u samic již ve věku 3 let
Délka březosti: 105-108 dnů
Počet mláďat ve vrhu: Většinou 2-4 mláďata
Velikost mláděte při narození: Lví mláďata měří po narození 20-30 cm a obvykle neváží více než 2 kg.
Věk: 16-18 let

Stavy lvů asijských nebo také perských či indických se desítky let pohybují na pokraji vyhynutí. Dnes je tato kočkovitá šelma "přemnožena" v národním parku Sasan Gir na severozápadě Indie - posledním domovu asijských lvů na naší planetě.

Asijští lvi se kromě genetické výbavy od svých afrických bratranců nijak výrazně neliší. Na pohled je odlišuje lalok volné kůže na břiše a chybějící břišní hříva. O praktickém významu hřívy na hlavách lvů v Asii i v Africe se mimochodem mezi zasvěcenými stále vedou diskuze. Jednou z možností je, že hříva svého nositele opticky zvětšuje, takže budí i větší respekt. Není ani vyloučeno, že funguje jako částečná ochrana při soubojích "tváří v tvář" - drápy útočícího soka se po ní snadno smeknou. Ozdoba, kterou mají v Indii, je v porovnání se lvy v Africe o něco chudší, takže by si teoreticky měli ze soubojů častěji odnést nějaký ten šrám v obličeji.


Vyjma jmenovaných rozdílů jsou ovšem indičtí lvi typickými zástupci svého druhu s charakteristickou stavbou těla. Jejich mohutné a svalnaté přední končetiny dokážou jediným úderem srazit kořist a zadní zase poskytnou sílu odrazu nutnou pro stíhání kořisti na kratší vzdálenost. Ostré zahnuté drápy se postarají o finální fázi útoku. Oproti ostatním kočkovitým šelmám jsou lvi známí společenským chováním a životem ve smečkách, které průměrně čítají 10 - 15 členů. V Giru ovšem byla pozorována i smečka 28 lvů. Smečku většinu tvoří samice s mladými. Odrostlí samci se obvykle rychle osamostatní nebo jsou ze své rodné smečky vypuzeni zhruba ve věku tří let - bývají totiž poměrně agresivní a mohli by ublížit nastupující generaci, což samice pochopitelně nedopustí. Mezi vyhoštěnými lvy často zůstává velice silné bratrské pouto a taková zvířata spolu mohou vést společný nomádský způsob života i několik dalších let. Každá smečka má i vůdce - dominantního samce, jenž velice aktivně brání své teritorium, které rovněž pravidelně značí pomocí pachových značek nebo drápáním do kůry stromů. Rituál značení teritoria většinou doprovází i působivým hlasovým projevem.

Samci jsou v roli vůdců smečky ke "svým" samicím a mláďatům obvykle přátelští. Velké nebezpečí však hrozí zejména nedospělým mláďatům v případě, že se na scéně objeví jiný samec, který dřívějšího vůdce vyžene. V tom případě často dochází k tzv. "infanticidě", kdy nový samec zabije potomky předchozího vůdce. Nejde o nějaké nastolení "hrůzovlády", jak by si možná tento čin někdo mohl vykládat. Nový vůdce smečky si je dobře vědom toho, že taky on může o svou pozici dominantního vládce brzy přijít. Zabitím mláďat si proto zajišťuje, aby se lvice přestala starat o dosud nesamostatné potomky. Samice tak může rychleji zabřeznout a samec dostane rychleji příležitost zplodit potomstvo s vlastní generační stopou. Když pak bude mít štěstí a dost sil a uhájí vůdcovství dostatečně dlouho, jeho potomci se dožijí dospělosti.

Velkou předností života ve smečce je společenský lov, díky němuž se na jídelníčku lvů ocitá například jelen sambar, divoké prase, antilopa nilgau a v nemalé míře i hospodářský dobytek. V případě úspěšného lovu dospělý jedinec za týden spořádá 35 - 50 kilo masa. V poslední době se ovšem lvům v Indii lovných zvířat spíš nedostává. Girský les má i přes mimořádný ekosystém své limity a v dlouhodobém měřítku se zdá přesun vzácných šelem do jiné rezervace či národního parku nevyhnutelný. Nebude to ale jednoduché. Mimo jiné proto, že hrdý Gudžarát se své chlouby a pocitu výjimečnosti tak snadno nevzdá.


Omlouvám se za delší neaktivitu, nestíhal jsem.
Dinosaurss

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HAAS HAAS | Web | 24. října 2016 v 16:37 | Reagovat

SENZACE! Naprosto skvělý článek!!! Spoustu informací jsem ani nevěděl... :-) Snad to s indickými lvy dopadne dobře.

2 Leaellynaraptor Leaellynaraptor | Web | 26. října 2016 v 11:20 | Reagovat

Skvělý článek!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama